Het bijzonder uitstel van de Belastingdienst gaat veranderen

Gepubliceerd op: 25 februari 2022
Leestijd: 2 minuten

Als je bedrijf betalingsproblemen heeft als gevolg van de coronacrisis, kon je de afgelopen maanden bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor verschillende belastingen. Dit gaat veranderen. Omdat we het coronavirus steeds meer onder controle krijgen en er dus steeds meer kan, stoppen verschillende steunmaatregelen. Waaronder het bijzonder uitstel van betaling. Vanaf 1 oktober 2021 moet je weer voldoen aan alle nieuwe betalingsverplichtingen. Wat dat inhoudt, vertellen wij je.

Het bijzonder uitstel verdwijnt
De afgelopen anderhalf jaar waren voor veel ondernemingen financieel heel zwaar. Daarom kon je bij de Belastingdienst bijzonder uitstel van betaling aanvragen. De belastingen waarvoor je in deze periode (van 12 maart 2020 tot en met 30 september 2021) aangifte deed, hoef je dan pas vanaf 1 oktober 2022 te betalen. Vanaf die dag geldt een betalingsregeling van 60 maanden om die belastingen alsnog te betalen.

Terug naar ‘normaal’
Vanaf 1 oktober 2021 gelden weer de normale belastingregels. Alle belastingen waarvoor je op of na 1 oktober 2021 aangifte doet, moet je weer binnen de normale tijd betalen.

Let op de betalingsdatum
Ook belastingaanslagen waarvan de uiterste betaaldatum op of na 1 oktober 2021 ligt, moet je op tijd betalen. Je kunt deze aanslag in september ontvangen, maar de uiterste betaaldatum ligt altijd 6 weken verder. Als dat na 1 oktober is, dan geldt er geen bijzonder uitstel meer.

Let op: Betaal op tijd!
Wanneer je vanaf 1 oktober 2021 niet op tijd aangifte doet en belasting betaalt, kan ook het bijzonder uitstel van betaling komen te vervallen. De belastingen die je dan eigenlijk pas volgend jaar zou moeten terugbetalen, moet je dan al vóór die tijd terugbetalen. Dit geldt ook voor schulden die je al had vóór de coronacrisis en waarvoor je een betalingsregeling hebt afgesproken. Bovendien krijg je, wanneer je te laat aangifte doet of betaalt, een boete van de Belastingdienst.

Lagere invorderingsrente
Als je een aanslag niet op tijd betaalt, betaal je normaliter 4% invorderingsrente. Omdat veel ondernemers het financieel nog moeilijk hebben, is het tarief van de invorderingsrente tot en met 31 december 2021 verlaagd naar 0,01%. Na deze datum gaat het tarief stapsgewijs terug naar het oude niveau.
Wil je meer informatie over de regelingen van de Belastingdienst? Ga dan naar de website van de Belastingdienst.